Care sunt beneficiile terapiei cognitiv-comportamentale?

Asumpțiile modelului

capture

Cursurile noastre se bazează pe principiile terapiei cognitiv-comportamentale și considerăm că este important să aveți o pregătire minimă despre ce este terapia cognitiv-comportamentală.

Cognitiv: Un termen care descrie gândurile noastre și tot ce are legătură cu funcționarea minții noastre: gândirea, întelegerea, învățarea, memorarea.

Comportamental: Un termen care descrie cum răspundem la stimuli/situație: care este reacția noastră comportamentală într-o anumită situație

Terapia cognitiv-comportamentală este o formă de psihoterapie care se bazează pe principiul că nu un eveniment, o situație sau o persoană ne face să acționăm într-un anumit fel ci felul în care interpretăm lucrurile, adică gândurile noastre vor determina felul în care ne vom simți și acționa. Așadar, nu stimulul ne face să fim suparați, triști, anxioși ci felul în care vom interpreta și percepe acel stimul.

Avantajul nostru este că ne putem schimba gândirea, astfel încât să ne simțim și să ne comportăm diferit în prezența aceluiași stimul. Nu putem schimba faptul că anumite tratamente pentru cancer provoacă căderea părului însă putem învăța cum să ne adaptăm acestei situații. Nu putem schimba faptul că boala sau anumite forme de medicație provoacă asa zisa oboseală asociată cancerului (din engleza: ,,Cancer related Fatigue”) însă putem învăța cum să o confruntăm și să o reducem.

Precum puteți vedea și în modelul ilustrat mai sus, există un ciclu al consecințelor gândirii iar acest lucru joacă un rol important în starea noastră generală.


Există dovezi că terapia cognitiv-comportamentală livrată online, funcționează?

Deși studiile indică foarte clar faptul faptul că terapia livrată online are anumite limite în comparație cu cea tradițională, de multe ori acele limite devin puncte forte în abordarea multor tulburări.

Terapia cognitiv-comportamentală atât livrată online cât și față în față excelează în reducerea stresului, a tulburărilor de anxietate, depresive, a insomniei și altele. De asemenea, este eficientă în reducerea durerii care poate apărea în cancer, prin tehnici de relaxare și hipnoză și în modificarea percepției durerii prin tehnici cognitive și comportamentale.

Protocolul din spatele cursului nostru destinat persoanelor diagnosticate cu cancer a fost  testat în numeroase studii clinice controlate, ameliorând simptomele a mii de pacienți. Aceste informații și multe altele le veți putea consulta la secțiunea de descriere a cursurilor.


Cum funcționează terapia cognitiv comportamentală ?

VĂ AJUTĂ SĂ IDENTIFICAȚI ȘI SĂ REZOLVAȚI PROBLEME SPECIFICE.

Terapia cognitiv-comportamentală folosește o abordare pragmatică, orientată spre rezolvarea de probleme specifice, astfel veți învăța să vă identificați problemele și ce anume le cauzează iar apoi veți beneficia de instrumente terapeutice cu care puteți depăși acele probleme. În comparație cu alte tipuri de psihoterapii care încurajeaza persoana să se gândească și să comunice orice le vine în minte, terapia cognitiv-comportamentală are o structură predeterminată.  De asemenea, un alt principiu alt terapiei cognitiv-comportamentale este concentrarea pe prezent, adică ce se întamplă aici și acum, mai degrabă decât să exploreze trecutul dumneavoastră.

VĂ AJUTĂ SĂ VĂ ,,DEZVĂȚAȚI” DE ANUMITE COMPORTAMENTE DEZADAPTATIVE.

 Terapia cognitiv-comportamentală se bazează pe asumția validată științific care spune că reacțiile noastre emoționale și comportamentale sunt învățate, dupa principiul condiționării clasice și operante. Scopul terapiei este să învățați cum să renunțați sau să schimbați anumite reacții emoționale/comportamentale.

VĂ ÎNVAȚĂ SOLUȚII ALTERNATIVE DE GÂNDIRE

Veți învăța cum gândurile ne afectează modul în care ne simțim. În această fază se folosesc strategii specifice precum monitorizarea gândurilor sau veți fi încurajat să aveți un ,,jurnal al gândurilor”

Ca și rezumat scurt, terapia cognitiv comportamentală implică doua lucruri: învățarea strategiilor și aplicarea lor. Se bazează pe ideea că informația înseamnă putere. Cu cât o persoană știe mai multe despre propria afecțiune, cu atât mai mult va fi bine echipată și pregătită pentru a recunoaște și a lupta cu simptomele care pot apărea și în viitor.