Stresul

stress-and-smoking

Cum să facem față stresului care apare în contextul diagnosticului de cancer


Apariția unei boli precum cancerul, este deseori una dintre cele mai stresante experiențe din viața unei persoane. Adaptarea la cancer poate fi  îngreunată dacă adăugăm stresul de la locul de muncă, din familie sau preocupările financiare. Atunci când o persoană simte că nu poate controla schimbările care apar în urma diagnosticului de cancer sau alte activități cotidiene, acestea sufera de distres. Distresul este recunoscut ca și un factor care poate reduce calitatea vieții pacienților diagnosticați cu cancer. De asemenea, există câteva studii care arată că un nivel foarte crescut de distres este asociat cu o evoluție nefavorabilă a unor boli.


Sufăr de stres ?

Stresul este răspunsul nostru psihologic, emoțional și fiziologic care apare în momentele în care simțim că solicitările sunt mari iar resursele noastre pentru a face față acestor solicitări, sunt scăzute.

Aproape orice lucru poate cauza stres în viața cuiva. Locul de munca, familia, copiii, prietenii, școala, evenimente neașteptate, toate acestea pot cauza o creștere semnificativă a nivelului de stres, deseori depășind posibilitatea noastră de a face față.

Chiar daca stresul reprezintă o normalitate cotidiană, stresul cronic dăunează sănătății și poate conduce către nenumărate afecțiuni psihice și somatice. De asemenea, un nivel crescut de stres este asociat cu  bolile cardiovasculare și autoimune.


Care este efectul stresului asupra organismului?

Ca și răspuns la stresul fizic, psihic și emoțional, corpul nostru reacționează prin eliberarea hormonilor de stres (epinefrina și norepinefrina) care cresc presiunea sanguină, pulsul și stimulează creșterea nivelul de zahăr din sânge. Pe termen scurt, aceste modificări care se produc la nivelul organismului ajută persoana să acționeze cu o mai mare putere sau să scape în cazul unui pericol iminent (prin sistemul de lupta sau fugă). Însă pe termen lung, cercetările arată că persoanele care se confruntă cu stres cronic au o imunitate mai scăzută și pot dezvolta afecțiuni digestive, de fertilitate și urinare. Datorită faptului că sistemul imunitar este mai scăzut, persoanele care se confruntă cu stres cronic sunt mai predispuse la contactarea infecțiilor, răcelii, gripei și suferă frecvent de dureri de cap, tulburări ale somnului, anxietate și depresie.


Poate stresul psihologic să cauzeze cancer?

Deși stresul poate cauza multe probleme de sănătate, există puține dovezi că stresul ar fi una dintre cauzele cancerului. Există câteva cercetări care au indicat o legătura între anumiți factori psihologici și riscul crescut de a dezvolta cancer însă, există și cercetări care au demonstrat că stresul nu poate cauza cancer.

Totuși, există anumite legături între stresul psihologic și creșterea riscului de a dezvolta cancer. Spre exemplu, stresul este asociat cu anumite comportamente nesănătoase, precum fumatul, mâncatul compulsiv și abuzul de alcool sau alte substanțe iar aceste comportamente sunt asociate cu o probabilitate crescută de a dezvolta cancer. În ceea ce privește stresul din familie și apariția cancerului, acest lucru este fals. O persoană care are o rudă care suferă de cancer, poate fi mai predispusă în a dezvolta cancer dar acest lucru se datorează unor influențe genetice și nu stresului.


Cum afectează stresul o persoană care suferă de cancer?

Cancerul își pune amprenta pe întreaga viață a pacientului. O persoană care suferă de cancer se poate confrunta cu efecte fiziologice, emoționale și sociale neplăcute care apar în urma acestei boli. Persoanele care încearcă să scape de stres prin intermediul unor comportamente nesănătoate, precum fumatul, abuzul de alcool și sedentarism pot avea o calitate a vieții mai scăzută dupa tratamentul de cancer. În contrast, persoanele care folosesc metode eficiente în lupta cu stresul, precum strategii de relaxare sau strategii de management al stresului, au un nivel mai scăzut de depresie, anxietate și simptome asociate cu cancerul și tratamentul acestuia. Există studii experimentale care sugerează faptul că stresul psihologic influențează abilitatea unei tumori de a crește și de a se răspândi. Spre exemplu, unele studii făcute pe șoareci au arătat că atunci când șoarecii purtători de tumori umane erau izolați de alți șoareci (în acest caz, stresul era crescut), era mai probabil ca tumorile lor să crească și să se răspândească în alte locuri.

Printre cele mai comune afecțiuni asociate cu stresul cronic se numără:

Dificultăți  de concentrare 

Tulburările de somn (insomnie, parasomnie)

Tulburările alimentare

Tulburările de dispoziție

Simptome somatice precum dureri de cap, puls accelerat, durere și disconfort accentuat

istock_000039776770large


Ce pot face pentru a reduce nivelul de stres ?

Stresul este provocat de evenimente interne sau externe care poarta denumirea de stresori. Anumiți stresori sunt predictibili deci putem apela la nenumărate strategii de combatere a acestora. Puteți lua în considerare următoarele strategii generale:

Evitați aglomerarea programului dumneavoastră cu prea multe activități

Folosiți un carnețel sau un calendar electronic în care să vă notați întâlnirile și activitățile importante. Luați-va suficient timp pentru a termina o activitate înainte de a trece la următoarea și evitati aglmomerarea programului dumneavoastră cu prea multe activități zilnice, în special acele tipuri de activități care necesită o pregătire prealabilă

Fiți realist în ceea ce privește limitele dumneavoastră

Dacă nu aveți suficient timp sau energie este normal să refuzați cererile unor persoane sau anumite activități. Dacă vă este dificil să fiți direct, întrebați persoana dacă puteți să o ajutați într-un alt mod, astfel încât să vă permită să participați la activități mai scurte sau să vă permită un timp mai îndelungat în care puteți duce la capăt activitățile

Cereți ajutorul altor persoane

Întrebați familia, prietenii și colegii dacă vă pot ajuta. Există o probabilitate mare ca o persoană să fie dispusă să vă ajute. Spre exemplu, încercați să alocați anumite sarcini altor persoane, precum mersul la cumpărături, curețenie, etc.

Prioritizați-vă activitățile

Faceți o listă cu sarcinile care trebuie să le îndepliniți și notați aceste activități în funcție de importanța lor (spre exemplu, pe o scala de la 1 la 10). Dacă nu aveți suficient timp pentru a realiza toate activitățile, încercați să vă concentrați pe cele mai importante.

Concentrați-va eforturile pe lucruri pe care le puteți controla

Spre exemplu, lucruri precum orarul doctorului dumneavoastră sau traficul nu țin de controlul dumneavoastră, chiar dacă vă planificați lucrurile perfect. Acele persoane care pot rămâne flexibile se confruntă cu un nivel de stres mult mai scăzut.

Alte tehnici prin care vă puteți reduce nivelul de stres sunt:

Tehnici de relaxare, meditație sau de management al stresului

Consiliere sau psihoterapie

Participarea activă în grupurile de suport

Medicație pentru anxietate și depresie

Exercițiu fizic


Despre cursurile noastre 

Cursurile noastre pot veni în ajutorul dumneavoastră dacă vă confruntați cu un nivel crescut de stres. Acestea  sunt bazate pe principiile terapiei cognitiv comportamentale . Atunci când ne confruntăm cu un stresor acut puternic sau cu unul sau mai mulți stresori cronici, putem avea sentimentul că pierdem controlul asupra vieții noastre.

Cu ajutorul acestui program online, veți învăța să vă identificați  și restructurați gândurile automate care până acum v-au făcut să vă pierdeți controlul asupra emoțiilor dumneavoastră .

În cazul în care aveți nevoie de ajutor sau de informații suplimentare, puteți contacta un terapeut care vă poate ghida sau ajuta în identificarea unor strategii de coping prin care vă puteți adapta stresorilor cotidieni.

Prin acest program online veți învăța cum să vă reduceți nivelul de distres, indiferent de stresorii acuți sau cronici cu care vă confruntați. Acest program online este adaptat nevoilor psihoeducaționale ale persoanelor diagnosticate cu cancer. Puteți citi mai multe informații despre curs aici și poți consulta cerințele și formularul de înscriere aici.what-is-cognitive-behavioral-therapy


Cât costa ?

badge-1

Cursurile noastre sunt gratuite, însă pentru accesarea lor poate fi necesară înscrierea în prealabil, la telefon, pe Facebook sau prin email.

De asemenea, la începutul fiecărui curs, vă rugăm să completați chestionarele puse la dispoziție, astfel încât să putem evalua eficacitatea acestuia.

Fiecare curs este validat științific, fiind folosit cu succes în reducerea simptomelor și ameliorarea condiției pentru care a fost conceput