Oboseala

Oboseala asociată cu cancerul


ts_140508_cancer_fatigue_800x600


 Cum se poate manifesta oboseala?

Majoritatea dintre noi asociem oboseala cu lipsa de energie. În sens larg însă, înseamnă mai mult decât atât. Senzația de fugă de idei, căscat, reverie, dificultăți în luarea deciziilor, timpi de reacție crescuți, dureri musculare și crampe, dificultăți de concentrare, iritabilitate, auz afectat și lăcrimarea ochilor sau vedere încețoșată.


Care este diferența între oboseala obișnuită și oboseala asociată cancerului?

Oboseala obișnuită are o durată limitata de timp și de obicei dispare dacă ne odihnim însă oboseala asociată cancerului nu dispare dacă te odihneși și nu este relaționată cu nivelul de activitate. Aceasta poate să apară în orice moment după diagnostic. Poate să dureze luni sau chiar ani după încetarea tratamentului. Există studii care arată că până la 7 persoane din 10 se pot confrunta cu oboseala asociată cancerului, pe o durata de până la 10 ani dupa finalizarea tratamentului, chiar și după ce s-au vindecat de boală.


Cât de comună este oboseala asociată cancerului?

Oboseala este cel mai comun simptom care poate să afecteze pacienții diagnosticați cu cancer. Studiile arată că între 50 și 90% dintre pacienți acuză prezența oboselii, care poate  să apară în orice moment, pe întreg parcursul bolii.


Care sunt cauzele oboselii?

De multe ori este dificil să identificăm cauza oboselii deoarece poate fi cauzată de mai mulți factori precum: efectele cancerului în sine, chimioterapia, radioterapia, intervențiile chirurgicale, anemia, nutriția, cașexia, nivelul de activitate, abuzul de substanțe sau tulburări emoționale precum depresia, anxietatea, insomnia.


Care sunt efectele oboselii?

Oboseala poate avea un impact major asupra altor simptome. Poate să accentueze starea de greață și percepția durerii. O stare de oboseală care pare că nu mai trece, poate determina persoana să-și piarda speranța și să se confrunte cu simptome de depresie. De asemenea, anemia, tulburile de somn, durerea, medicația și tulburările emoționale și altele, pot accentua efectul oboselii. Oboseala poate afecta concentrarea, atenția și memoria persoanei într-o asemenea măsură încât abilitatea persoanelor de a întelege informațiile cu privire la tratament, este foarte scăzută.

Aceasta poate avea un efect negativ și asupra aderenței la tratament, în sensul în care persoana poate să amâne tratamentul sau să refuze continuarea acestuia. Motivele pot fi multiple: imposibilitatea de a se deplasa la spital, asocierea tratamentului cu starea de oboseală, amplificarea semnificației oboselii și minimizarea efectelor curative ale tratamentului (mai ales atunci când tratamentul este profilactic – preventiv) și altele. Oboseala poate contribui la pierderea autonomiei și identității, deoarece mobilitatea persoanei poate să scadă dramatic și poate să devină dependentă de ceilalți pentru treburi casnice, transport și chiar îngrijire personală.


Care sunt cuvintele persoanelor diagnosticate cu cancer, folosite pentru a descrie oboseala?

 ,,mersul până la toaletă mă face să ma simt extrem de obosit”

,,obosit în mod constant” ,,oboseală în toate încheieturile” ,,oboseală apăsătoare”

,,întreg corpul îmi este zdrucinat”

,,vrei doar să te așezi, să închizi ochii și să te odihnnesti; asta e singura dorință care se transformă într-o dependență”

,,nu mă mai interesează nimic din ce se întampla cu lumea, vreau doar să stau în pat și să mă odihnesc”


Ce strategii există pentru a ameliora efectul oboselii?

Există mai multe strategii. Acestea se pot împărți în trei categorii mari: strategii farmacologice, strategii comportamentale și strategii psihosociale.

Strategii farmacologice

Există o varietate largă de tratamente farmacologice care să amelioreze starea de oboseală. Însă menționăm că există puține studii care au evaluat efectele adverse ale acestor tratamente, în rândul persoanelor diagnosticate cu cancer. De asemenea, unele pot intensifica starea de oboseală. Tratamentele farmacologice pentru oboseală pot interfera cu tratamentul pentru cancer și pot cauza dependență, așadar se recomanda consultarea medicului oncolog și este contraindicată automedicația

Strategii comportamentale 

Acestea implică informarea, conservarea energiei, exercițiul fizic și distragerea. Strategii non-farmacologice psihosociale.

Primul pas este informarea sau educarea pacientului și a familiei cu privire la oboseala asociată cancerului. Cele mai importante aspecte sunt: cauza oboselii, simptome, comorbidități, tratament și evoluție.

Al doilea pas este conservarea energiei. Pacientul aflat în timpul tratamentului sau după ce boala a fost învinsă, trebuie încurajat să amâne unele activități. În cazul pacienților aflați în stare avansată se recomanda delegarea responsabilităților membrilor familiei sau a îngrijitorilor. O altă strategie este selectarea sarcinilor în funcție de resursele de energie disponibile. Se recomandă prioritizarea activităților și setarea unor expectanțe realiste. Aici se pot nota activitățile cu o nota de la 1 la 10 în funcție de importanța lor

Al treilea pas este introducerea exercițiilor fizice. Există nenumărate studii care arată că exercițiile fizice ușoare și moderate, diminuează efectul oboselii. De asemenea exercițiile fizice sunt asociate cu scăderea nivelului de anxietate și depresie. Există studii care au arătat că exercițiile fizice reduc oboseala chiar și în cazul pacienților aflați într-o stare avansată. Se recomandă aproximativ 30 de minute de exerciții usoare și moderate, aproape în fiecare zi.

Există însă câteva contraindicații a introducerii exercițiilor fizice în programul dumneavoastră. Este contraindicat în cazul în care suferiți de o altă afecțiune comorbidă (spre exemplu, o boală cardiovasculară) sau dacă ați suferit o intervenție chirurgicaă majoră. De asemenea, trebuie să consultați medicul oncolog în cazul în care există metastaze osoase sau dacă suferiți de anemie, febră sau o infecție curentă.

Al patrulea pas în strategiile comportamentale este distragerea. Se referă la distragerea atenției de la oboseală prin jocuri, muzică, hobby-uri, socializare sau alte metode preferate de dumneavoastră.

Strategii psihosociale

Strategiile psihosociale se referă în primul rând la psihoterapie și la grupurile de suport.

În funcție de stadiul bolii, sunt recomandate mai multe tipuri de psihoterapie, precum terapia cognitiv-comportamentală, terapia prin mindfulness și terapia suportiv-expresivă

Înainte de intervenția chirurgicală sau în timpul tratamentului pentru cancer, oboseala apare deseori asociată cu anxietatea și depresia. În această fază, cele mai eficiente terapii sunt: terapia cognitiv-comportamentală, terapia comportamentală, psihoeducația și terapia suportiv expresivă.

În fazele avansate de cancer vă puteți confrunta cu simptome severe de anxietate, depresie, furie, preocupări existențiale și frica de moarte. În această fază, formele cele mai eficiente de psihoterapie sunt terapia prin demnitate (Dignity Therapy) și terapia prin acceptare și angajament (Acceptance & Commitment Therapy)

Terapia cognitiv-comportamentală și oboseala

Terapia cognitiv-comportamentală este o formă de psihoterapie validată științific și este folosită în ameliorarea simptomelor de anxietate, depresie, furie, insomnie și altele. Este deseori combinată cu tehnici de relaxare, precum controlul respirației, imageria ghidată, relaxare musculară progresivă și altele. Urmând această terapie puteți obține o îmbunătățire a calității somnului, o reducere a efectului durerii și o reducere a simptomelor de anxietate și depresie. Toate acestea pot să accentueze starea de oboseală iar prin intervenția în aceste simptome, putem reduce nivelul de oboseală.

Citiți mai multe despre cursurile noastre online, aici.