Lupta psihologică cu cancerul

Acest curs urmărește furnizarea unor materiale audio, video și text psihoeducaționale despre tehnici simple dar eficiente de combatere a anxietății și/sau a depresiei comorbide cu cancerul colorectal. De asemenea, la cerere, se asigură instructaj suplimentar și suport psihoterapeutic. Acest curs vine în ajutorul persoanelor care se confruntă cu simptome emoționale, comportamentale și fizice de anxietate și depresie.


De ce a fost acest curs conceput ?

Acest curs a fost conceput pentru a satisface nevoile psihoeducaționale și pentru a ameliora simptomele de anxietate și depresie cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu cancer colorectal


Care este conținutul cursului?

Conținutul cursului constă în material didactic în format scris, audio, video și în descrierea unor cazuri adaptate nevoilor pacienților diagnosticați cu cancer colorectal. Aceste cazuri adaptate se bazează pe principiile teoriei învățării sociale și constă în povestiri educaționale care expun o problemă și identifică o soluție pentru personajul povestirii. De cele mai multe ori, cititorul se va identifica cu personajele povestirilor, deoarece acestea sunt adaptate nevoilor psihosociale ale acestuia. Conform studiilor, folosirea acestor tip de povestiri facilitează învățarea, îmbunătățesc aderența și angajamentul la intervenție și reduc defensivitatea.


Există cineva care mă va îndruma pe parcursul celor 8 săptămâni?

Pe întreaga durată a cursului, veți fi îndrumat de un terapeut. Asta înseamnă că veți putea comunica cu acesta în cazul în care aveți nevoie de îndrumare cu privire la cursuri.

Îl puteți contacta prin intermediul formularului de contact, email, Facebook sau telefon.


Cine mă va îndruma?

Veți fi îndrumat de către o echipa multidisciplinară formată din asistenți sociali, psihologi și consilieri genetici care activează în cadrul Universității ,,Babes-Bolyai”.


Ce dorim să cercetăm prin intermediul acestui curs?

Încercăm să evaluăm eficacitatea acestui program în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții a persoanelor din Romania, diagnosticate cu cancer colorectal. Studiile arată că programul original funcționează cu succes la nivel național în Australia iar până în prezent, sute de persoane au fost ajutate.


Care este fundamentarea teoretică a acestui curs ?

Protocolul din spatele acestor cursuri a fost dezvoltat în anul 2007 de Lisa Beatty, (Ph.D în Psihologie Clinică) care este un psiholog clinician la Flinders Centre for Innovation in Cancer, Flinders University din Australia.

În anul 2012, Dr Beatty și Professor Koczwara, împreuna cu o echipa locală și națională de cercetători, au primit fonduri din partea National Health and Medical Research Council (NHMRC) pentru a testa aceste cursuri la nivel național în Australia. Până în anul 2017, programul și-a dovedit eficacitatea prin numeroase studii. este bazat pe principiile terapiei cognitiv-comportamentale și interpersonale.

Asumpțiile modelului psihoterapeutic din spatele acestui curs sunt că simptomele de anxietate și depresie apar ca și rezultatul unor tipare dezadaptative de gândire și comportament. Aceste tipare dezadaptative se dezvoltă pe parcursul a luni de zile sau chiar ani și pot deveni o parte înrădăcinata în viața unei persoane. O altă asumpție a acestui model este că intervențiile care sunt structurate, sistematice și care necesită un angajament și o aderență sporită pe parcursul a mai multor luni, sunt mai eficiente decât intervențiile nestructurate a căror rezultate sunt doar pe termen scurt.


Cine poate participa la aceste cursuri?

Acest curs este destinat exclusiv persoanelor diagnosticate cu cancer colorectal care se confruntă cu distres, simptome de anxietate, depresie, tulburări de somn, furie, oboseală, durere, frica de recidivă a bolii, teama de moarte și alte probleme.

Fiind adaptat nevoilor psihosociale ale persoanelor cu cancer colorectal, acest curs nu este potrivit pentru dumneavoastră dacă vă confruntați cu o altă afecțiune (ex: o boală cardiovasculară). De asemenea, nu este recomandat pentru alte forme de cancer.

Pentru tratamentul online al simptomelor de anxietate sau depresie care nu apar în contextul diagnosticului de cancer, puteți vizita pagina de Resurse Utile unde sunt puse la dispoziția dumneavoastră mai multe soluții în acest caz. De asemenea veți găsi resurse utile aparținătorilor pacienților diagnosticați cu cancer și un ghid psihologic al pacientului diagnosticat cu cancer.


Cine îmi poate răspunde la alte întrebări legate de acest curs? 

Dacă aveți alte întrebări legate de acest curs, vă rugăm să folosiți formularul de contact și vă vom răspunde în cel mai scurt timp.


Cum pot să ma înscriu la acest curs? 

Dacă sunteți interesat să participați la acest curs, vă rugăm să vizitați pagina de înscriere.