Când nu știm ce întrebări să punem…

Question-mark-colourful.png

De cele mai multe ori, atât persoana diagnosticată cu cancer cât și familia  acesteia, își pune multe întrebări legate de acest diagnostic.

În Romania, mulți pacienți și îngrijitori asociază medicul cu un personaj autoritar și ocupat, care nu are timp să le răspundă la  întrebările lor. Tocmai din acest motiv, sunt comune situațiile în care  aceștia preferă să caute răspunsurile în altă parte,  la alte persoane sau specialiști  (ex: la rude/vecini/prieteni care s-au confruntat cu o formă de cancer, la asistente medicale, farmaciști, medici de familie, medici cu altă specializare) sau la pseudo-specialiști (persoane care s-au vindecat miraculos prin sucuri sau diete, care garantează vindecarea sau vraci care au răspuns la orice întrebare). Aceste persoane nu vă pot oferi un răspuns corect deoarece chiar dacă într-o anumită formă de cancer (ex: cancerul  colorectal), există elemente și proceduri comune care  se pot repeta la mai mulți pacienți, în realitate fiecare  caz  de cancer este  individualizat, existând diferențe în  abordarea acestuia. Aceste diferențe, fie ele și mici, pot avea un impact major în evoluția bolii. Din acest motiv este  foarte puțin probabil să  primiți  un răspuns  corect din partea unei persoane care  nu este specializată în oncologie.

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este probabilitatea foarte mare de a uita întrebările pe care ați vrut să le puneți medicului. De asemenea, gândiți-vă că timpul alocat unei consultații s-ar putea să  fie insuficient pentru a răspunde la toate întrebările dumneavoastră, mai ales dacă ați uitat mai mult de jumătate dintre ele și aveți nevoie de timp că să vi le amintiți.

Pentru a evita aceste lucruri, vă punem la dispoziție o listă cu întrebări frecvente, pe care ar fi util să o luați cu dumneavoastră la următoarea programare. În timpul scurtei vizite la medicul oncolog, vrem să ne asigurăm că veți discuta cu acesta cel puțin  subiectele de bază care sunt de interes  pentru dumneavoastră. Nu uitați să notați întrebările care vă interesează, pentru a nu le uita.

Pentru a vă ușura munca, la sfârșitul acestui articol veți găsi un material în format pdf cu toate întrebările care urmează. Acesta poate fi copiat pe calculatorul dumneavoastră și listat.

canstock22929453.jpg

Ce tip de cancer am?

Care este tipul și stadiul cancerului? Ce implică tratamentul? Este un stadiu incipient sau un stadiu avansat? Puteți să-mi descrieți într-un limbaj mai comun, ce înseamnă asta?

Care sunt urmările intervenției chirurgicale în cazul cancerului colorectal?

Ce urmări va avea?  Cum voi fi afectat din punct de vedere fizic? Cum voi arăta dupa intervenția chirurgicală? Exemplu: va fi necesară stoma? Cât timp va trebui să port această stomă? Ce implică această stomă? Vor rămâne cicatrici?  Voi putea să-mi reiau activitatea? Voi mai putea face sport vreodată? Ce tip de sport voi putea face? Ce voi putea mânca? Ce nu voi putea mânca? Mă va afecta pe plan sexual? Dacă mă va afecta pe plan sexual, ce pot face în cazul acesta? Voi mai putea face sex? Voi mai putea face copii?

Voi muri în urma acestui tip de cancer?

Care este speranța de viață în cazul acestui tip de cancer? Care este probabilitatea ca acest tip de cancer să reapară?

Ce tratament îmi recomandați? 

Care sunt riscurile, beneficiile și efectele secundare ale acestui tratament? La femei, există riscul de instalare a menopauzei premature? . Există riscul ca în urma acestui tip de tratament să ma confrunt cu disfuncții sexuale? Ce tip de disfuncții sexuale?

Cât timp va dura tratamentul?

Voi putea să merg la muncă în continuare sau trebuie să-mi iau concediu medical? Cât mă va costa?

Puteți să îmi oferiți o sumarizare scrisă a acestor informații, vă rog?

Pot să înregistrez discuția cu dumneavoastră ca să o ascult mai târziu în caz că voi uita ce îmi spuneți? (Datele arată că pacienții uită peste 70% din informațiile primite de la medic, în cazul în care nu își iau notițe).

Pot să am o săptămână la dispoziție pentru a mă decide cu privire la tratament?

Ce urmări ar putea exista dacă voi amâna cu o săptămână acest tratament?

A

B


Vă punem la dispoziție un document care conține un tabel cu toate aceste întrebări, în format PDF. Dumneavoastră puteți lista acest document și îl puteți folosi ca și un ghid cu ajutorul căruia, la următoarea programare, să vă informați cel puțin cu privire la întrebările de bază.

Hrisca


c962eac4265625af63b730c3b67cc25d_download-this-image-as-next-button-clipart_600-600