Comunicarea cu echipa medicală

Comunicarea nevoilor dumneavoastră cu echipa medicală poate părea o provocare, mai ales dacă sunteți îngrijorat de faptul că aceștia își pot forma o opinie proastă despre dumneavoastră, asociindu-vă cu un pacient nepoliticos, dificil și neîntelegător.

Există trei stiluri comune de comunicare pe care oamenii le folosesc în toate interacțiunile sociale: comunicarea pasivă, comunicarea agresivă și comunicarea asertivă. Vrem să vă ajutăm să întelegeți ce sunt aceste stiluri de comunicare și care sunt urmările adoptării unui stil anume.

În primul rând, haideți să vedem ce NU este comunicarea asertivă.

argument debate business meeting (300 x 199)(1).jpg
Comunicarea agresivă

Foarte multe persoane confundă asertivitatea cu agresivitatea. Atât prin asertivitate cât și prin agresivitate urmărim să ne comunicăm nevoile. Agresivitatea însă este un stil de comunicare în care punem nevoile noastre mai presus de nevoile celorlalți și nu lăsăm niciun loc de compromis. Persoanele care folosesc stilul de comunicare agresiv, deseori ridică tonul, batjocoresc și intimidează alte persoane. Acest stil de comunicare poate fi evident, precum este descris anterior sau subtil – atunci când persoana blamează sau acuză pe altcineva.

Să ne imaginăm că vă aflați în salon, împreuna cu alte două persoane internate, așteptând-o pe asistenta responsabilă cu tratamentul, care trebuia să fie aici acum 30 de minute. După 40 de minute întârziere, asistenta sosește cu medicamentele. Colega/Colegul dumneavoastră de salon care foloseste un stil de comunicare agresiv îi spune asistentei:

,,M-am saturat să fiu tratat/ă cu atâta nepăsare. Am așteptat după tine toată ziua să aduci citostaticele astea. Eu cred că voi asistentele o faceți intenționat, că să vă bateți joc de noi, bolnavii. Cu angajați atât de leneși ca dumnea-ta, se duce pe râpă tot sistemul medical românesc…cât a mai rămas din el. Vreau să vorbesc cu asistenta șefă, ACUM!

1.jpg
          Comunicarea pasivă

Unele persoane simt că nevoile lor nu sunt importante atunci când vorbesc cu o persoană considerată mai ,,superioară” precum un doctor. Se poate întampla să acceptați un lucru sau să spuneți DA la sugestiile altora, chiar dacă sunt împotriva convingerilor și preocupărilor dumneavoastră. Dacă sunteți o persoană pasivă, atunci probabil că rareori comunicați nevoile și dorințele dumneavoastră celorlalți. Propriile nevoi și dorințe sunt puse pe locul doi, considerând că nevoile altora sunt mai importante decât ale dumneavoastră. În acest caz, există posibilitatea ca la un moment dat persoanele să nu mai întrebe care este opinia dumneavoastră.

Dacă aveți un stil de comunicare pasiv, este mai probabil să fiți ignorat/ă sau batjocorit/ă. Limbajul trupului are un rol foarte important în comunicarea pasivă – evitarea contactului vizual, un ton al vocii foarte jos (vorbitul aproape în șoaptă), umerii lăsați și o postură submisivă care denotă lipsa încrederii în sine – sunt specifice persoanelor care comunica pasiv. Chiar dacă lumea va fi mulțumită atunci când adoptați acest stil de comunicare pasiv, s-ar putea ca la un moment dat să vă simțiți furios/furioasă și revoltat/ă dearece nimeni nu ține cont de nevoile dumneavoastră.

Exemplu: Sunteți furios/furioasă și asteptați asistenta timp de 40 de minute dar atunci când apare nu spuneți nimic.

new pt(2)
Comunicarea asertivă

A fi asertiv înseamnă sa-ți comunici propriile nevoi și dorințe celorlalți însă ținând cont de sentimentele și de punctul de vedere al acestora. Asertivitatea implică deseori compromisul, ascultarea nevoilor celorlalți și folosirea unui limbaj neutru.


Cum să comunicați asertiv

Exprimați-vă la persoana I – ,,Eu” ,,Mie”.

Persoanele care au un stil de comunicare agresiv tind să comunice la persoana a II-a (,,tu ești de vină”, ,,din cauza ta”, etc), dând vina pe cealaltă persoană, folosind afirmații exagerate și suprageneralizări (,,tot timpul faci așa”, ,,niciodată nu faci asta”). Pentru a fi asertiv, vorbiți la persoana I și NU acuzați o persoană atunci când doriți ceva de la ea sau atunci când vă comunicați nevoile în fața acesteia. Folosiți propoziții specifice – la subiect, evitând suprageneralizările și exagerările descrise anterior.

Sfat: Începeți propozițiile în felul următor: ,,Eu simt/vreau/sper/cred…. pentru că…”    ,,Mi-ar placea/ Mi-aș dori….pentru că….”

Ascultarea.

Pentru a fi asertiv, este important să întrebați cum se simte sau ce crede cealaltă persoană cu privire la ceea ce ați spus. Încercați să-i oferiți șansa de a termina ce are de spus, fără să o întrerupeți

Sfat: ,,Ce crezi despre?”, ,,Ce ți-ai dori?”, ,,Cum îți sună” ?

Limbajul non-verbal și limbajul trupului.

Limbajul non-verbal și limbajul trupului este foarte important – nu contează numai ce spuneți ci și CUM o spuneți. Fiți atent la tonul (atenție! Sarcasmul este o formă de comunicare agresivă) și volumul vocii dumneavoastră. Încercați să mențineți contactul vizual pentru a arăta persoanei că sunteti interesat cu adevarat despre ceea ce are de spus.


Mai jos vă punem la dispoziție un tabel pe care îl puteți descărca pe calculatorul dumneavoastră. Vă încurajăm să listați acest tabel și să scrieți niște exemple cu cele mai recente dificultăți de comunicare pe care le-ați avut cu personalul medical. Pe urmă, încercați să cautați alternative de răspuns, folosind tehnicile descrise în acest modul (ex: Exprimarea nevoilor/nemulțumirilor la persoana I ,,Eu cred” ,,Eu vreau” ,,Mi-ar plăcea” ,,Mi-aș dori”).

Untul shea

Capturesssss

c962eac4265625af63b730c3b67cc25d_download-this-image-as-next-button-clipart_600-600